Hypnose is wel…

Hypnose is een effectieve techniek waarmee je in contact kunt komen met jouw slimme onbewuste. Een techniek die jou toegang verschaft tot heel veel informatie over jou persoonlijk en over situaties waarin jij je bevindt of bevond. Een techniek die jou, in veel gevallen, in een kort tijdsbestek de sleutel in handen geeft tot de oplossing van het probleem waar jij in jouw dagelijks leven tegenaan loopt.

Je rijdt in een auto op de snelweg…

Ken je de ervaring dat je in een auto op de snelweg rijdt en dat je ineens beseft dat je al een stuk verder bent dan je dacht? Wanneer je dit herkent dan heb je helemaal uit jezelf een lichte staat van hypnose ervaren.

Dat had je niet gedacht hè?

Wees je bewust van het feit dat je tijdens deze ervaring de auto gewoon hebt kunnen besturen, dat je gewoon de juiste kant op bent blijven rijden en dat je geen ongelukken hebt veroorzaakt.

Lichte hypnose is een staat waarin je, helemaal uit jezelf, verschillende keren per dag terecht kunt komen.

Maar wat ís hypnose dan?

Hans Berger ontdekte in 1924 dat hersenen bepaalde golven produceren. Hij verdeelde de golven in twee soorten: de langzame alfa-golven en de snelle bèta-golven. Een paar jaar later ontdekten onderzoekers dat er ook nog andere golven bestaan: thèta-golven en delta-golven (en nog later SMR en Gamma).

Bèta-golven ~ overlevingsmechanisme

Kortgezegd hebben bèta-golven te maken met ons overlevingsmechanisme. In het dagelijks leven helpt dit mechanisme je met het oplossen van problemen en het snel kunnen reageren. Ben je boos, agressief of wil je misschien wegvluchten van iets? Dan zijn de hersenen bezig op bèta-niveau. Zijn je hersenen in bèta-staat, dan ben je gespannen, nerveus en werkt je geheugen minder goed.

Alfa-golven ~ ontspanning

Alfa-golven hebben te maken met ontspanning. Tijdens de alfa-toestand ben je ontspannen alert. Bij alfa ben je wakker, kun je denken, waarnemen, studeren, muziek maken en kun je het meest effectief leren. Alfa gaat niet samen met angst of agressie. Je wordt in alfa dus minder snel boos en bang.

Thèta-golven – creativiteit én hypnose

Voor hypnose is de thèta-staat de meest ideale. De thèta-staat wordt ook wel de ‘creatieve’ laag genoemd. Je ziet deze golven terug vlak voor het ontwaken of net voor het inslapen.

In deze staat ben je volledig ontspannen, zie je  beelden van gebeurtenissen van de afgelopen dag en ben je ontvankelijk voor creatieve ideeën. Thèta zorgt ervoor dat je soms ineens een ingeving hebt, dat je plotseling helder voor ogen hebt wat je goed hebt gedaan of wat je handiger had kunnen doen, dat je een moment van inzicht hebt, dat je flarden van dromen ziet of je ineens bewust wordt van lang vergeten herinneringen.

Omdat thèta werkt zoals het werkt hebben veel mensen hun beste ingevingen als ze iets doen waarbij ze zich ontspannen voelen.

In de thèta-staat ben je uiterst intuïtief en vol herinneringen. Je kunt in deze staat je lichaam ervaren als een energieveld, het gevoel hebben dat er een ontwaken plaats vindt of het besef krijgen van alle mogelijkheden die in jouw mind schuil gaan. De thèta-staat is ideaal voor zelfprogrammering en zelfgenezing.

Kortom: de thèta-staat is de deur naar de magie van onze hersenen.

Thèta-golven komen ook overdag voor tijdens staren of dagdromen. En tijdens een hypnotherapiesessie… Want in de meeste gevallen werken we tijdens hypnotherapie dus in deze thèta-staat.

Delta-golven ~ zeer diepe ontspanning

Naast de thèta-staat werken we tijdens hypnotherapie ook in de delta-staat. Delta-golven komen vaak voor bij baby’s en kinderen en tijdens diepe slaap. Deze delta-toestand stelt je in staat om problemen en gebeurtenissen uit je vroegste jeugd te herinneren.

Hypnose is dus niets meer en niets minder dan een niveau van thèta- of delta- hersenactiviteit, door de cliënt zelf bereikt, maar bewust geïnitieerd door de therapeut die de cliënt daarin begeleidt.

Lees hier verder over wat hypnose niet is en hoe hypnose voelt.