Hypnose

Omdat de kans aanwezig is dat je een idee van hypnose hebt gecreëerd op basis van bijvoorbeeld showhypnose, begin ik met wat hypnose allemaal niet is.

Hypnose is niet…

 • het verliezen van controle
 • overgeleverd zijn aan de hypnotiseur
 • eng
 • iets waarin je ‘moet’ geloven om het te laten werken
 • een middel om jou iets te laten doen wat jij niet wilt
 • slapen
 • spiritueel
 • een staat waarin je niet weet wat je doet
 • een gevoel dat je niet kent…

Het slimme onbewuste

Om te begrijpen wat hypnose is, moet je weten dat jij bestaat uit een lichaam, een bewuste en een onbewuste. Van dat lichaam en bewuste is iedereen wel op de hoogte. Maar voor het onbewuste ligt dat toch iets anders. De invloed van het onbewuste op ons leven is immens en toch zijn er maar weinig mensen die het onbewuste op waarde weten te schatten.

Dat is best vreemd wanneer je weet dat jouw onbewuste maar liefst 90% van jouw dagelijks leven regelt. Slechts 10% van alle eer gaat naar jouw bewuste.

Verrassend, niet?

Maar wél heel fijn, want stel je voor dat jij bewust zou moeten zorgen voor bijvoorbeeld je hartslag, je lichaamstemperatuur, je haargroei of je spijsvertering maar ook voor je gevoel, gedachten of herinneringen. Je zou er een dagtaak aan hebben en nergens anders meer aan toekomen.

Hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis (Radboud Universiteit Nijmegen) doet onderzoek naar het onbewuste en beschrijft in zijn boek ‘Het slimme onbewuste’ (2007) dat de verwerkingssnelheid van het onbewuste maar liefst 200.000 keer sneller is dan die van het bewuste.

Neem even de tijd om dat tot je door te laten dringen:

Het onbewuste is 200.000 keer sneller dan ons bewuste

Stel dat we alle informatie die tot ons komt, opdelen in bits, dan blijkt uit onderzoek dat ons bewuste 60 bits per seconde aan kan. Ons onbewuste kan echter 11,2 miljoen bits per seconde aan…1 De duizelingwekkende verwerkingssnelheid van ons onbewuste is dus noodzakelijk om alle 11,2 miljoen bits die per seconde binnenkomen, te verwerken.

Slechts een klein gedeelte van wat er in ons onbewuste aan bits arriveert, komt terecht in ons bewuste. Dit betekent dat we met 11.199.940 bits aan informatie niets doen. Tenminste, niet bewust. Gelukkig doet ons onbewuste zijn werk uitstekend (in de meeste gevallen) en klopt ons hart gewoon, blijft ons lichaam op temperatuur, groeit ons haar gewoon door en staat onze spijsvertering ook niet stil.

Het onbewuste verzet dus bergen werk voor ons en levert een schat aan extra informatie op. Zou het niet zomaar zo kunnen zijn, dat de oplossing van jouw probleem zich misschien wel bevindt op een plaats waar je normaal gesproken geen toegang toe hebt?

Zou dat slimme onbewuste van jou, je op het juiste spoor kunnen zetten?

Het antwoord op deze vraag is ‘Ja’. Jouw onbewuste kan dat.

Nu we weten wat hypnose niet is en wat jouw onbewuste voor jou kan betekenen, komen we aan bij de vraag wat hypnose dan wél is.

Hypnose is wel…

Hypnose is een effectieve techniek waarmee je in contact kunt komen met jouw slimme onbewuste. Een techniek die jou toegang kan verschaffen tot heel veel informatie over jou persoonlijk en over situaties waarin jij je bevindt of bevond.
Een techniek die jou, in veel gevallen, in een kort tijdsbestek de sleutel in handen kan geven tot de oplossing van het probleem waar jij in jouw dagelijks leven tegenaan loopt.

Nu je weet wat hypnose is, is er nog één vraag onbeantwoord en dat is hoe hypnose voelt.

Je rijdt in een auto op de snelweg…

Ken je de ervaring dat je in een auto op de snelweg rijdt en dat je ineens beseft dat je al een stuk verder bent dan je dacht? Wanneer je dit herkent dan heb je helemaal uit jezelf een lichte staat van hypnose ervaren.

Dat had je niet gedacht hè?

Wees je bewust van het feit dat je tijdens deze ervaring de auto gewoon hebt kunnen besturen, dat je gewoon de juiste kant op bent blijven rijden en dat je geen ongelukken hebt veroorzaakt.

Lichte hypnose is een staat waarin je, helemaal uit jezelf, verschillende keren per dag in terecht kunt komen.

Zo voelt hypnose

Jouw staat van hypnose tijdens hypnotherapie is dieper dan de lichte hypnose die ik hierboven beschreef. De meeste mensen omschrijven een diepe hypnose als volgt:

 • Ontspannend
 • Louterend
 • Verhelderend
 • Vreugdevol

Weten wat jouw slimme onbewuste voor jou kan betekenen? Mail voor een afspraak


Noot

1. Het onderzoek naar hoeveel informatie mensen per seconde zowel bewust als onbewust kunnen verwerken werd beknopt samengevat door Norretranders, T. (1998). The User Illussion. New York: Viking. Ook komt het voor in Dijksterhuis, A., Aarts, H. en Smith, P.K. (2005) ‘The power of the subliminal: Subliminal perception and possible applications’.